1082-專題演講-1090527-張博堯(清華物理)

張貼人:李明芳公告日期:2020-03-02

Time2020/5/27 (Wed.) 14:20~16:20
SpeakerProf.張博堯(CHANG, Po-Yao)
國立清華大學物理學系/Department of physics, National Tsing Hua University
TitleEntanglement probes in non-equilibrium quantum systems
Abstract
In this talk, I would like to partially answer two questions.
1. How does a closed quantum system thermalized by itself?
2. How to characterize the topological properties and critical phenomena in non-equilibrium or non-Hermitian systems?
To understand the first question, we study the level statistics in the entanglement Hamiltonian of generic quantum systems and observe a universal behavior of developing the level repulsion satisfied the random matrix theory. To answer the second question, we demonstrate the entanglement spectrum can detect the topological properties in both non-equilibrium and non-Hermitian phases. Moreover, we find at the critical point of the non-Hermitian Su-Schrieffer-Heeger model, the entanglement entropy scaling gives c=-2 central charge. This is the first free-fermion lattice realization fo a non-unitary conformal field theory.
PlaceS101, Gongquan Campuses, NTNU

最後修改時間:2020-05-21 AM 8:45