1081-專題演講-1081218-褚志崧(清華物理)

張貼人:李明芳公告日期:2019-09-05

SpeakerProf.褚志崧(Chih-Sung Chuu)
國立清華大學物理學系/Department of physics, National Tsing Hua University
TitleUltra-Secure Communication with Single Photons
AbstractThe quantum nature of single photons provides a useful way of sending information with security beyond what is possible with the conventional methods. By implementing a quantum communication prototype with our single-photon source, we recently demonstrate the first outdoor quantum key distribution in Taiwan. In addition, as the quantum communication and other quantum technologies benefit from high-quality single and entangled photons, we also develop several techniques to purify the single or entangled photons from semiconductor nanocrystals or nonlinear crystals at room temperature. I will talk about our recent works of quantum communication and photon purification in this talk.

最後修改時間:2019-12-16 PM 1:28