1072-專題演講-1080424-管希聖(台大物理)

張貼人:李明芳公告日期:2019-01-18

Time4/24/2019 (Wed.) 14:20~16:20
SpeakerProf.管希聖(Hsi-Sheng Goan)
Department of Physics, National Taiwan University
TitleSilicon-based quantum computing
AbstractAdvances in quantum algorithms which outperform their best known classical counterparts have prompted scientists to build a practical quantum computer. Shor’s quantum factoring algorithm, for example, can enabled a quantum computer, if available, to break the cryptographic keys and thus compromise the security of the currently existing cryptosystems. Furthermore, due to exponential growth of the number of basis states in Hilbert space with the quantum bit (qubit) number n, the computational capabilities of a 100-qubit quantum computing system for some problems are already beyond those of today’s most advanced classical computing systems, achieving "quantum supremacy". In this talk, I will give an overview and recent development in this exciting field of quantum computing. In particular, I will describe and discuss the basic science, prospects and challenges for realizing a quantum computer using semiconductor silicon-based quantum-dot spin qubits. Finally, I will discuss the effort in quantum computing in National Taiwan University from both hardware and software aspects.

最後修改時間:2019-04-17 AM 9:35