1091-專題演講-1091202-莊天明(中研院物研所)

張貼人:李明芳公告日期:2020-08-18

SpeakerProf.莊天明(CHUANG, Tien-Ming )
中央研究院物理研究所/Institute of Physics, Academia Sinica
TitleVisualizing Emergent Superconductivity by Spectroscopic Imaging - Scanning Tunneling Microscopy
AbstractSuperconductivity is one of the most fascinating collective quantum phenomena. The BCS theory, which explains the microscopic origin of superconductivity, remains the greatest triumph in modern physics. The remarkable discovery of high Tc superconductivity has challenged our understanding of condensate matter physics. Solving this mystery should help us realize the dissipationless electricity in room temperature. Furthermore, a superconductor with non-trivial topology can host the elusive Majorana excitations and lead to the future fault-tolerant topological quantum computation.
In this talk, I will summarize our efforts to understand these emergent superconductivity by using spectroscopic imaging scanning tunneling microscopy and discuss the perspectives.

最後修改時間:2020-11-25 AM 8:21