1091-專題演講-1090916-吳孟儒(中研院物研所)

張貼人:李明芳公告日期:2020-08-18

SpeakerProf./Institute of Physics, Academia Sinica
TitleProbing particle physics with astrophysics
AbstractHigh-energy astrophysical phenomena are often associated with extreme physical conditions beyond what can be produced in terrestrial experiments. Consequently, they can be used as complementary "astrophysical laboratories" to probe aspects in particle physics that are inaccessible in laboratories. In this talk, I will first discuss how we can use the core-collapse supernova explosions to explore the yet-unknown nature of neutrinos and dense matter within the Standard Model of particle physics, as well as the dark sector beyond the Standard Model. I will also briefly talk about recent efforts of probing light dark matter by considering their interaction with high-energy cosmic rays.

最後修改時間:2020-09-07 PM 4:36