106-2專題演講-1070613

張貼人:李明芳公告日期:2018-02-12

Time2018/6/13 (Wed.) 14:20~16:20
SpeakerProf.許良彥(Liang-Yan Hsu)
中央研究院原子與分子科學研究所/Institute of Atomic and Molecular Sciences, Academia Sinica
TitleGeneral Theory of Resonance Energy Transfer and Its Application
AbstractResonance energy transfer (RET) between two molecules in the presence of nanostructures (e.g., metal spheres, cavities, and two-dimension materials) is a fundamental subject in chemistry, physics, and nanotechnology. To explore the effects of retardation and surface plasmons, based on macroscopic quantum electrodynamics, we develop a theory which is general for RET in inhomogeneous, dispersive, and absorbing dielectrics. The general theory allows us to establish the concept of a generalized spectral overlap (the integral of the molecular absorption coefficient, normalized emission spectrum, and the plasmon coupling factor) for understanding the wavelength dependence of plasmon-coupled RET and to estimate its rate. We hope that this work can motivate further studies on RET with possible applications in spectroscopy and energy devices.
PlaceRoom S101, Gongquan Campuses, NTNU
最後修改時間:2018-05-14 PM 2:55